sreda, 9. jun 2021.

Gradonačelnik Radojičić: Sednica Skupštine grada posvećena ekologiji i socijalnim pitanjima

Na početku današnje sednice Skupštine Grada Beograda odbornicima se obratio gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, koji je pozvao prisutne da sutra zajednički obeleže gradsku slavu Spasovdan.

– Slavu ćemo obeležavati ceo dan, a posebno naglašavam da bi bilo važno da se u što većem broju okupimo sutra u 19 časova ispred Vaznesenjske crkve i zajedno sa patrijarhom idemo u litiju do Hrama Svetog Save. Tokom litije pomolićemo se za Beograd i Beograđane, setiti se svih onih koje smo izgubili u ovoj teškoj godini, setiti se borbe sa virusom korona i naših zdravstvenih radnika koji su nam pomogli u toj borbi, kao i zaposlenih u Upravi Grada Beograda i u svim drugim delatnostima koji su podneli poseban teret u ovom periodu. Velika mi je čast da pozovem Beograđane da se na molebanu još jednom pomolimo i proslavimo našu slavu, koju u različitim formama slavimo više od šest vekova – rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je takođe istakao činjenicu da je današnja sednica po svojoj sadržini izuzetno važna.

– Posebno skrećem pažnju na rebalans budžeta i koristim ovu priliku da zahvalim u ime Beograda i Beograđana svima koji su dali svoj doprinos da se rebalans uradi zato što imamo povećane prihode od preko osam odsto. Ti povećani prihodi biće usmereni na kapitalne investicije u gradu, ali i socijalna davanja, jer smo odgovorno društvo koje misli o svima. Budžet će rebalansom iznositi 143 milijarde i od toga je 129 milijardi opredeljeno prema Gradu Beogradu, ostatak opštinama, a 22 odsto je usmereno ka kapitalnim ulaganjima. Pred vama je danas i niz strateških dokumenata koji se tiču ekologije u Beogradu. Ovim dokumentima hoćemo da pokažemo da dugoročno razmišljamo o rešavanju ovih problema. Nije cilj da te probleme i njihovo rešavanje koristimo u političke svrhe i to je važno da Beograđani znaju – naveo je Radojičić.

Prema njegovim rečima, u strateškim dokumentima, koji se tiču zelenog grada, energije i klimatskih promena, procenjuje se da nam za narednih deset godina treba 5,2 milijarde evra da u različitim segmentima investiramo zajedno, svi kao društvo, Grad Beograd, Republika, a uz pomoć kredita evropskih i svetskih banaka.

Gradonačelnik je rekao da je za pitanje energetske efikasnosti potrebno opredeliti 2,9 milijardi dinara – za rekonstrukciju i izgradnju fasada, gasovoda, toplovod, korišćenje obnovljivih izvora energije. Kako je dodao, u segmentu organizacije urbanog planiranja i mobilnosti potrebno je opredeliti 1,2 milijarde, oko stotinu miliona za zelenu infrastrukturu, a za prečišćavanje otpadnih voda 900 miliona dinara.

Pred odbornicima je i Plan kvaliteta vazduha, te je i ta tačka dnevnog reda, kako je rekao Radojičić, važna za Beograđane s obzirom na to da nam je svima cilj da Beograd bude još bolji u ekološkom smislu i da se pitanje zagađenosti vazduha strateški planira i unapredi.

– Kroz rebalans i druge tačke imamo deo koji se tiče projekta termalne rehabilitacije četiri javne zgrade. Rebalansom je planirano pet miliona evra, što je naš deo zajedno sa deset miliona evra granta koji dobijamo, te ćemo realizovati i taj značajan projekat. Danas na dnevnom redu imamo i vantelesnu oplodnju i nastojimo da nađemo modus kako da ponovo damo šansu našim sugrađanima, porodicama koje imaju jedno dete ili sekundarni sterilitet. Na taj način kroz 30 miliona koja su opredeljena verujem da ćemo pomoći tim ljudima da dobiju potomstvo, a što je u skladu sa našom demografskom politikom – kazao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, značajna tačka dnevnog reda je Izveštaj rada Gradskog štaba za vanredne situacije.

– Svi zajedno smo bili tim u toj borbi i na to sam veoma ponosan. Imamo različite stavove i razmišljanja kako želimo da pomognemo Beogradu i Beograđanima, ali tu smo pokazali da smo tim i da svako u svom segmentu daje svoj doprinos. Ponosan sam na to kako smo se borili sa koronom – naveo je Radojičić i dodao da su na današnjem dnevnom redu sednice i druge važne tačke poput pesme grada, komunalnih delatnosti, odluka o uređenju plovnih objekata.

Gradonačelnik je na kraju izlaganja odbornicima poželeo uspešan rad.